skype-teams

Migrera från Skype for Business till Teams

Microsoft har meddelat att Skype for Business kommer stängas ned 31 juli 2021, samt att alla nya Office365 kunder från 1 september automatiskt får Teams istället för Skype.

Att Teams har vuxit snabbt på marknaden är ingen nyhet, heller är det därför ingen överraskning att Skype ersätts med Teams. Ett naturligt steg i utvecklingen och digitaliseringen att Microsoft etablerar Teams ännu mera för kommunikation och samarbete.

Vad innebär det som företag och organisation om man idag använder Skype? Hur migrerar man som organisation över till Teams på ett effektivt sätt? Frågorna är många och därför försöker vi reda ut de vanligaste frågorna vi får kring hur en övergång och migrering går till. Till min hjälp så kommer Mario Kovacevic som är expert på Teams på Smiling Workplaces, hjälpa till att besvara dessa frågor:

Hur går dina tankar nu när Microsoft kommunicerat ett slutdatum för Skype?

Det var väntat! Microsoft har jobbat hårt senaste åren med att utveckla Teams, med en tydlig intention att byta ut Skype for Business helt och hållet. Teams är så mycket mer än chatt och röst- och videosamtal.

Microsoft Teams är en plattform med många möjligheter, vad skulle du vilja lyfta fram med produkten?

Teams är ett digitalt nav där konversationer, innehåll, och appar samlas på ett ställe. Det är en plats där alla funktioner som teamet behöver finns:

  • Chatt (Chat är en av nyckelfunktionerna)
  • Möte (du kan se dina möten, boka nya och ansluta till möten)
  • Du kan också dela och samarbeta kring filer
  • Kopplingar till andra applikationer

Ett företag som använder Skype idag, hur ska de tänka för att gå över till Teams på ett effektivt och bra sätt?

Som sagt Teams är så mycket mer än Skype. När du installerar Teams du får allt och lite till oavsett om dina användare/organisation är redo för det eller inte. Så se till att få hjälp med att bestämma governance samt riktlinjer hur ska ni använda Teams och utbilda dina användare.

Vilka är de vanligaste frågorna du får från kunderna kring att börja använda Teams?

Går det att bjuda in externa användare (kunder, partners etc.) in till Teams. Självklart det går. Om det finns en app för mobila enheter är också en fråga som jag ofta får. Teams app finns både för iOS och Android, vilket jag verkligen rekommenderar.

Många frågar dig vad Teams kostar, kan du beskriva modellen som Microsoft har?

Microsoft Teams är en dela av Office 365 abonnemang och börjar från 5$ i månaden (ca 44SEK). Mer om detta kan man läsa här. Microsoft har också introducerat Teams utan kostnad sk. Freemium för att ta ännu mer marknadsandelar från andra konkurrenter tex. Slack. Du hittar skillnader mellan Teams och Teams utan kostnad här.

I din roll som expert har du infört Teams i många organisationer i Sverige men även globalt, hur ser processen ut för att införa Teams?

Det är viktigt att först titta på kundens organisation, hur de kommunicerar och vilka behov som finns kring det nu men även på lång sikt. Genomlysa vilka system/tjänster som används för till exempel dokumenthantering, CRM och liknande. För att kunna på bästa sätt integrera med Teams. Utbildning är otroligt viktigt så att organisationen snabbt kommer igång och kan arbeta på ett strukturerat sätt.

Har du något tips som expert på någon funktion som man inte får missa i Teams?

I varje kanal finns möjlighet att använda sig av olika flikar. Använd dem! Det är väldigt smidigt och effektivt. En mycket användbar flik att lägga till är till exempel ”wiki” som är en anteckningsyta som du kan dela upp i olika sidor. Ett exempel på ett användningsområde för en sådan flik skulle kunna därför kunna vara om du har en kanal som behandlar personalfrågor, då kan du lägga till en sida i wiki med information till nyanställda. Utöver de flikar som finns som standard för Teams kan du även lägga till flikar med kopplingar till andra applikationer, även från tredje part.


Publicerat av:

Anette Stjärnkvist Lönnberg

VD/KAM anette.lonnberg@smilingworkplaces.com +46(0) 702-580 770

Anette jobbar som konsult och rådgivare med både med lösningar i Microsoft 365 som i SharePoint OnPremlösningar. Anette jobbar med olika typer av uppdrag och kunder och trivs bäst när hon kan lösa kunders problem och utmaningar.